Monday 2 February 2015

DIY Magnetrører


Det hevdes med bred penn at nest etter hygiene er gjær det viktigste for å lage godt øl, og da gjerne fersk gjær som har blitt frisket opp før bruk (gjærstarter). Ettersom det kan være gøy å eksperimentere med forskjellige gjærtyper til samme batch, og ettersom man tidvis kan ha bruk for mye gjær ble det laget en dobbel magnetrører.

Røreren er designet for å klare 2 x 5 liter Erlenmeyerkolber (på bildene er det 3 liters kolber). Viftekontrolleren har utgang til å styre ytterligere to vifter, så med relativt beskjeden kostnad og innsats kan man snurre 4 gjærstartere samtidig.

Magnetrøreren ble planlagt på et tidspunkt vi trodde vi hadde noen skrap-pc`er å hente deler fra. Det viste seg imidlertid at mye skrot var kastet, og øvrig "skrot" fortsatt var i bruk. Derfor ble det kjøpt inn litt utstyr.

Utgangspunktet: Noe plexiliknende materiale fra Biltema.

Noen byggeklosser fra barna.
Delvis montert med viftekontroller og bolter for å montere vifter. Høyden på viftene kan justeres med mutterne på boltene, slik at magnetene kommer nærmest mulig bunnen på kolben.
Vifter på plass, men kun 12v inn. Viftekontrolleren krever 12v + 5 v til hhv. viftene og displayet. Dings måtte kjøpes fra Kina.
Pakke fra Ding Dong Feng med dings.
Dings (35 kr inkl. porto...).
Dings tilkoblet.
Magneter justert så høyt som mulig.
I aksjon. Temperatursensor tapet på den ene kolben og isolert med bobleplast. Ikke nevneverdig nødvendig i en starter, men det er uansett greit å ha ca peil på romtemperaturen.

6 comments:

  1. Hei, denne var veldig snedig, kunne du opplyse om hva slags komponenter du har benyttet i styringen her (aka dingse dangser fra Ding Dong Feng)?

    ReplyDelete
  2. Hei!

    Viftestyringen heter Scythe Kaze Master II, og er kjøpt på cdon.com. Her finnes det rimeligere alternativer, søk på viftekontroller / viftestyring på f.eks. komplett.no eller mpx. Viftene er vanlige kabinettvifter til pc, med diameter 120 mm. Jeg har lest at det skal gå fint å bruke mindre vifter. De fleste viftekontrollere tror jeg klarer seg med 12v inn, og da klarer man seg med en vanlig strømadapter. Den på bildet er fra Biltema og er en slags universal mobillader som konverterer 240v AC til 3,5-12v DC (pluggen er klippet av for å passe inn i "dingsen"). Dingsen trengte vi som nevnt fordi Scythe Kaze Master krever både 12v og 5v inn. Denne er kjøpt på ebay: http://www.ebay.com/itm/5A-Adjustable-Power-DC-DC-Step-down-Charge-Module-LED-Driver-With-Voltmeter-/251595433587?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a9441a673

    12v inn (Biltemaadapter) er koblet sammen med 12v inngangen fra viftekontrollerne i "dingsen". På andre siden av "dingsen" er 5v inngangen fra viftekontrolleren tilkoblet. For å regulere spenningen som kommer ut av dingsen sitter det en bitteliten messingskrue oppå en blå liten boks, på motsatt side av voltmeteret (les mer i e-bay annonsen). Det tok ca 2-3 uker fra bestilling til dingsen lå i postkassa.

    Håper dette var noenlunde forklarende!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei og mange takk, du får en grei virvel med dette oppsettet? Hva slags magneter har du benyttet, vet det finnes mange varianter og størelser :)
      Har du testet å lage en starter enda?

      Delete
  3. Vet ikke om du sikter til magnetene i kolbene, eller de under. De under (som er limt på viftene) er hentet fra en magnettavle av "glass", og er veldig kraftige. De i kolben er ovale og 3 cm. Jeg tror ikke de er 100 % optimale, selv om de snurrer fint på 5-700 omdreininger. De har løsnet på lavere og høyere hastighet, og for å være mest mulig sikker på et idiotsikkert opplegg skal jeg forsøke med rett 3cm magnet før jeg prøver første starter. Virvelen er mer enn god nok for å tilføre nok oksygen. Dersom noe ikke skulle fungere når røreren brukes til starter er det i så fall enkelt å bytte ut magneter og justere høyde/avstand mellom magneter og kolbe. Slik sett er det et fleksibelt oppsett.

    ReplyDelete
  4. Hei hei. Flott lagd til. Holder på med noe lignende men sliterlitt meg magnetene som festes på selve vifta. Har du bilde ellerlignende fra ditt verk?
    Mvh
    Ken

    ReplyDelete